Αλλεργική Πρωκτοκολίτιδα 
Food Protein-Induced Allergic Proctocolitis (FPIAP)

Η αλλεργική πρωκτοκολίτιδα είναι η συχνότερη μορφή τροφικής αλλεργίας στα βρέφη και δη τα θηλάζοντα. Κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η πρόσμιξη αίματος στις κενώσεις ενός κατά τα άλλα ασυμπτωματικού βρέφους. 

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ;
Τα συνηθέστερα τροφικά αλλεργιογόνα είναι το γάλα και η σόγια και ακολουθούν το αυγό, το καλαμπόκι και το σιτάρι. Πολύ σπάνια ενέχονται πάνω από ένα αλλεργιογόνα. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΝΟΣ ΒΡΕΦΟΥΣ ΜΕ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΠΡΩΚΤΟΚΟΛΙΤΙΔΑ;
Δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές προσβάλλεται ο εντερικός βλεννογόνος στο τελικό τμήμα του εντέρου που ονομάζεται κόλον, οι κενώσεις του βρέφους είναι οι μόνες που επηρεάζονται συνήθως. Αρχικά παρουσιάζονται ως βλεννώδεις ή πρασινόχρωες και μπορεί να περιέχουν και πρόσμιξη αίματος, όπως πολύ χαρακτηριστικά φαίνεται στις φωτογραφίες. 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΜΩΡΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΟ;

Εάν παραμείνει αδιάγνωστη ή δεν απομακρυνθεί πλήρως το υπεύθυνο αλλεργιογόνο, τότε υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή αναιμία του βρέφους καθώς και στασιμότητα βάρους ή σύνδρομο δυσαπορρόφησης. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Εξαντλητικές δίαιτες στις θηλάζουσες μητέρες με αποχή από πολλά αλλεργιογόνα καλό είναι να αποφεύγονται, μιας και το υπαίτιο τρόφιμο είναι συνήθως ένα και αυτό είναι συνήθως το γάλα. Συστήνεται ωστόσο η πλήρης αποχή από τα γαλακτοκομικά και σταδιακή επανεισαγωγή τους υπό ιατρική επίβλεψη αργότερα. 


της Δέσποινας Ξιούφη