Γιατί να θηλάσω το μωρό μου;

(τα οφέλη του Μητρικού Θηλασμού)


To Μητρικό Γάλα (ΜΓ) αποτελεί αναμφίβολα την ιδανική τροφή για τα παιδιά. Τα οφέλη του κλιμακώνονται σε δύο επίπεδα, ως προς το μωρό και ως προς τη μητέρα και θα ήταν σωστό οι μελλοντικοί καθώς και οι νέοι γονείς, να έχουν ενημερωθεί για αυτά πριν τον ερχομό του μωρού τους, προκειμένου να υποστηρίξουν συνειδητά την επιλογή του θηλασμού ο καθένας από την πλευρά του.

 

τα οφελη του ΘΗΛΑΣΜΟΥ για το βρεφοσ
  • Το ΜΓ περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ένα μωρό μέχρι και τον 6ο μήνα ζωής, στην ιδανική αναλογία και βέλτιστη ποιότητα. Η σύνθεση του μάλιστα μεταβάλλεται με το χρόνο σύμφωνα με τις ανάγκες του βρέφους, ιδιαίτερα τον πρώτο μήνα ζωής. Πιο συγκεκριμένα, κατά τις πρώτες μέρες ο μαστός παράγει ένα παχύρευστο κιτρινωπό έκκριμα, που ονομάζεται πρωτόγαλα ή πύαρ. Έχει υψηλή συγκέντρωση σε πρωτεΐνη και χαμηλά σάκχαρα. Πρόκειται για ένα θαυμαστό προϊόν το οποίο δεν μπορεί να υποκατασταθεί από καμία φόρμουλα. Ο ρόλος του είναι διττός εκτός από την θρέψη κάθε αυτή συμβάλλει στην ωρίμανση του πεπτικού συστήματος του μωρού.
  • Μελέτες έχουνε δείξει πως μειώνει την πιθανότητα αιφνιδίου θανάτου (Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου του Βρέφους - SIDS).
  • Παρέχει υψηλή προστασία από κοινές λοιμώξεις όπως είναι οι διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού (λχ βρογχιολίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα, ωτίτιδα) αλλά και του πεπτικού συστήματος (λχ γαστρεντερίτιδα), χάρη στην υψηλή συγκέντρωση του ΜΓ σε ανοσοσφαιρίνη Α (IgA) καθώς και σε άλλα αντισώματα.
  • Ο θηλασμός προάγει την υγιή πρόσληψη βάρους του βρέφους και προφυλάσσει από την παχυσαρκία. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην πληθώρα προβιοτικών που περιέχει τα οποία συντελούν στην ιδανική ρύθμιση του μικροβιώματος του παιδιού, καθώς και στις υψηλές συγκεντρώσεις λεπτίνης που επίσης περιέχει. Πρόκειται για την ορμόνη που εκτός από την ανάγκη της πείνας ρυθμίζει και την αποθήκευση του λίπους. Τέλος τα βρέφη που θηλάζουν μπορούν να αυτό προσδιορίσουν την ποσότητα γάλατος που θα καταναλώσουν ανά γεύμα, χωρίς την πίεση των προκαθορισμένων γευμάτων που ενέχει η σίτιση με φόρμουλα.
  • Η βιβλιογραφία έχει αναδείξει επίσης, πως τα παιδιά που θήλασαν έτειναν να συγκεντρώνουν υψηλότερα σκορ ευφυίας σε σύγκριση με τα μη θηλάζοντα, καθώς και χαμηλότερη πιθανότητα εκδήλωσης μαθησιακών και συμπεριφορικών διαταραχών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται μάλιστα στα πρόωρα βρέφη τα οποία έχουν εκ των πραγμάτων περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές.
  • Τα θηλάζοντα βρέφη εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών (λχ άσθμα, ατοπική δερματίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, τροφικές αλλεργίες).
  • Τα θηλάζοντα βρέφη τείνουν επίσης να εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο και για άλλα νοσήματα όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ν. Crohn, ελκώδη κολίτιδα), σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ τύπου Ι & ΙΙ), λευχαιμία.

 

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

  • Οι μητέρες που θηλάζουν φαίνεται να παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά επιλόχιας κατάθλιψης σε σύγκριση με μητέρες που δεν θήλασαν το παιδί τους.
  • Η οξυτοκίνη που παράγεται κατά τον θηλασμό συμβάλλει στην γρήγορη επαναφορά της μήτρας στο πρότερο μέγεθος, στη μείωση της αιμορραγίας καθώς επίσης και στην ανάπτυξη ισχυρού δεσμού της μητέρας με το νεογέννητο.
  • Εύκολη απώλεια βάρους, ειδικά μετά το πρώτο τρίμηνο αποκλειστικού θηλασμού.
  • Ο θηλασμός παρέχει στη μητέρα μια σχετικά σημαντική προστατευτική δράση από νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, η αρθρίτιδα και ο ΣΔ τύπου ΙΙ.
  • Εξοικονομείται χρόνος και χρήμα.

της Δέσποινας Ξιούφη