Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

Γενικα

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια οξεία, δηλαδή ξαφνική, ασθένεια του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται συνήθως με ναυτία, τάση δηλαδή προς έμετο, εμετούς, και στη συνέχεια διάρροιες. Αρκετές φορές συνοδεύεται από πυρετό ή από πόνους στην κοιλιά. Όταν απουσιάζουν οι εμετοί αλλά έχουμε διάρροιες, μιλάμε απλά για μια εντερίτιδα, διότι το πρόβλημα εντοπίζεται αποκλειστικά στο έντερο και όχι στο στομάχι. Δε νοείται όμως γαστρεντερίτιδα χωρίς διάρροιες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αιτία της γαστρεντερίτιδας είναι κάποιος ιός που το παιδί ή κάποιο μεγαλύτερο αδερφάκι -αν πρόκειται για βρέφος- μπορεί να κολλήσει στο σχολείο. Ενδέχεται να προκληθεί βέβαια και από μολυσμένο νερό ή κάποιο αλλοιωμένο τρόφιμο. Σπανιότερα αποδίδεται σε μικρόβιο, όπως η Σαλμονέλλα, η Βρουκέλλα, η Σιγκέλλα , η Υερσίνια κα, και σε αυτές τις περιπτώσεις συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και έντονη κακουχία.

Οδηγιεσ—Αντιμετωπιση

  1. Η καλή ενυδάτωση είναι το κλειδί της γρήγορης ανάρρωσης. Είναι γνωστό πως τα παιδιά συνήθως διψούν και ζητούν νερό. Πίνουν όμως μεγαλύτερες ποσότητες από όσο αντέχει το στομάχι τους που είναι ερεθισμένο, με αποτέλεσμα σχεδόν αμέσως να ξαναπροκαλούν τον επόμενο εμετό.
    ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ: Μετά από κάθε εμετό και για 30-45' δεν δίνουμε στο παιδί ούτε να φάει ούτε να πιεί, παρό,τι πιθανότατα θα ζητά. Κατόπιν ετοιμάζουμε ένα διάλυμα ηλεκτρολυτών σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου μας, το οποίο δίνουμε με σταθερά αργό ρυθμό (1 κουταλάκι του γλυκού κάθε 2-4'), αυξάνοντας σταδιακά μετά την πρώτη ώρα. Αν αρχίσουν ξανά οι εμετοί σε ένα από τα σκαλοπάτια αύξησης, τότε ξεκινήστε την ενυδάτωση εκ νέου μετά από 30’ και επιστρέψτε απλά στην προηγούμενη ποσότητα που ανεχόταν καλά το παιδί σας.
  2. Αν πονάει η κοιλίτσα του, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ζεστό επίθεμα στην κοιλίτσα του ή και λίγο μασάζ με αμυγδαλέλαιο. 
  3. Περιορίστε το γάλα. Κυρίως η λακτόζη, αλλά και η πρωτεΐνη γάλακτος που περιέχονται μέσα στα γαλακτοκομικά ερεθίζουν και καταπονούν το στομάχι και το έντερο. Αν θηλάζετε, συνεχίστε αλλά πολύ λίγο και συχνά. Σε παιδιά που αντιδρούν έντονα στη διακοπή του γάλατος, δώστε το αραιωμένο όσο περισσότερο μπορείτε, 
  4. Φτιάξτε του να φάει μια απλή και ζεστή κοτόσουπα ή κρεατόσουπα βράζοντας και τα κόκκαλα μαζί.
  5. Από τις στερεές τροφές προτιμήστε το ρύζι σε μορφή λαπά, πιλαφιού, ρυζογκοφρέτας ή ρυζόνερου και σταδιακά προσθέστε βραστό καρότο, μήλο, φρυγανιά και φρέσκο γιαούρτι ή κεφίρ που είναι πλούσια σε προβιοτικά.
  6. Η υγεία του μικροβιώματος είναι πολύ σημαντική σε όλες τις λοιμώξεις, πόσο μάλλον στην γαστρεντερίτιδα. Συστήνεται η χορήγηση προβιοτικών/ πρεβιοτικών/συμβιοτικών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παιδιάτρου.

Red flags μιασ γαστρεντΕριτιδας

Τι μπορεί να πάει στραβά με ένα παιδί που κάνει εμετούς και διάρροιες. 

  • Να αφυδατωθεί.
    Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο που γνωρίζει το παιδί σας αμέσως μόλις τα πρώτα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους προκειμένου να λάβετε σαφείς και εξατομικευμένες οδηγίες. Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι ληθαργικό ή έντονα υποτονικό και αδιάθετο, τότε καλύτερα να εξεταστεί άμεσα από τον Παιδίατρο. 
  • Να μην πρόκειται για γαστρεντερίτιδα.
    Παρόμοια συμπτώματα με την γαστρεντερίτιδα μπορεί να κάνει και μία σοβαρή λοίμωξη, όπως η πυελονεφρίτιδα, η προστατίτιδα, η πνευμονία, η σηψαιμία ή ακόμα και η απλή ουρολοίμωξη κατά την βρεφική ηλικία.
  • Η χρόνια γαστρεντερίτιδα.
    Οι διάρροιες που επιμένουν για καιρό ενδέχεται να κρύβουν καποια εντεροπάθεια από τροφική αλλεργία (συνηθέστερα στο γάλα αγελάδος), από κοιλιοκάκη ή φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου όπως η νόσος του Crohn η η ελκώδης κολίτιδα κα