Μολυσματικό κηρίο
(σταφυλόκοκκος στο δέρμα)

Τι είναι και πώς το διαχειριζόμαστε

Το μολυσματικό κηρίο είναι μια κοινή λοίμωξη του δέρματος με υψηλή μεταδοτικότητα και επίπτωση που ξεπερνά τα 140.000.000 ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα. Τα παιδιά είναι εκείνα που νοσούν συνηθέστερα.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

Υπαίτια παθογόνα είναι ο Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος και ο Πυογόνος Στρεπτόκοκκος, μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά στην επιδερμίδα κάθε παιδιού και χαρακτηρίζονται ως δυνητικά παθογόνα. Πιο συγκεκριμένα τα μικρόβια αυτά σε φυσιολογικές συνθήκες δεν προκαλούν καμία δερματική βλάβη. Όταν όμως η άμυνα του οργανισμού πέσει και παράλληλα υπάρξει κάποιο τραύμα, έκζεμα, τσιμπημα από έντομα ή οποιαδήποτε άλλη ανοιχτή πληγή τότε τα μικρόβια αυτά βρίσκουν ευκαιρία και αναπτύσσουν μεγαλύτερους αποικισμούς.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Οι βλάβες του μολυσματικού κηρίου συνήθως αναπτύσσονται σε σημεία που προυπήρχαν οι ανωτέρω περιγραφόμενες εκδορές (έκζεμα, τραύμα, τσίμπημα κτλ) και εξελίσσονται ταχέως στις χαρακτηριστικές  για το μελί χρώμα τους, οι οποίες με τη σειρά τους καταλήγουν σε κόκκινες πληγές που πολλές φορές μοιάζουν με κρατήρες ή στην επέκταση της νόσουν μπορεί και να συρρέουν. Οι βλάβες είναι κνησμώδεις και συχνά επώδυνες.


Δείτε επίσης: τι είναι η οστρακιά;

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση τίθεται κλινικά, χωρίς να απαιτούνται εξετάσεις για την τεκμηρίωση της. Πολύ σπάνια σε εμμένουσες ή επιπλεγμένες δερματικές λοιμώξεις ο κλινικός γιατρός προχωρά στη λήψη καλλιέργειας από τις βλάβες για την ανίχνευση του υπαίτιου παθογόνου. 



ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπευτική αντιμετώπιση κινείται σε τρεις άξονες:

  1. Καλός καθαρισμός της περιοχής με μικροβιοστατικά μέσα (οινόπνευμα, ιώδιο) και τοπική αντιβιοτική αγωγή (λχ φουσιτιδικό οξύ, μομεταζόνη) για μικρές ή μη επεκτεινόμενες βλάβες.
  2. Αντιβιοτική αγωγή από το στόμα (πενικιλλίνη, κεφαλοσπορίνες) σε εκτεταμένες σερρέουσες βλάβες ή σε αποτυχία της τοπικής αντιβιοτικής αγωγής 
  3. Τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής με:

  • τακτικό πλύσιμο χεριών και καλά κομμένα νύχια
  • αποφυγή επαφής με παιχνίδια άλλων παιδιών
  • αποχή από κοινόχρηστους χώρους (παιδικές χαρές, παιδότοπους, σχολεία κτλ) εως και την πλήρη υποχώρηση των βλαβών ή για τουλάχιστον 48 ώρες μετά την έναρξη λήψης αντιβιοτικής αγωγής
  • καλή ενυδάτωση και τακτική εφαρμογή της σωστής θεραπείας του εκζέματος, αν υπάρχει

της Δέσποινας Ξιούφη