Βρεφική & Παιδική διατροφή

Milk and Cookie Disease 

Πολλοί γονείς συχνά θα αναρωτιούνται «Γιατί το παιδί μου αρρωσταίνει τόσο συχνά;», ή «Γιατί μέσα σε ένα χρόνο έχει αρρωστήσει τόσες φορές;», είτε «Γιατί ενώ είναι μόλις 5 ετών έχει πάρει τόσα φάρμακα;».

Τροφικές αλλεργίες

Αντιδράσεις σε τροφές παρατηρούνται για περισσότερες από 200 χρόνια, ωστόσο την τελευταία δεκαετία τα νέα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που ενδεχομένως οφείλεται στην πιο ολοκληρωμένη και σωστή διάγνωση τους. Η συχνότητα στα παιδιά φτάνει στο 8% ενώ στους ενήλικες μόλις στο 4%. Οι εκδηλώσεις τροφικής αλλεργίας δεν είναι άλλο από μια παθολογική απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού σε μια τροφή. Με γνώμονα το είδος το ανοσολογικού μηχανισμού που εμπλέκεται κάθε φορά αυτές χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες:

Γιατί να θηλάσω το μωρό μου;

To Μητρικό Γάλα (ΜΓ) αποτελεί αναμφίβολα την ιδανική τροφή για τα παιδιά. Τα οφέλη του κλιμακώνονται σε δύο επίπεδα, ως προς το μωρό και ως προς τη μητέρα και θα ήταν σωστό οι μελλοντικοί καθώς και οι νέοι γονείς, να έχουν ενημερωθεί για αυτά πριν τον ερχομό του μωρού τους, προκειμένου να υποστηρίξουν συνειδητά την επιλογή του θηλασμού ο καθένας από την πλευρά του.

Λόγοι αποτυχίας Μητρικού Θηλασμού - Ο ρόλος του Παιδιάτρου

Ο μητρικός θηλασμός είναι αναμφισβήτητα ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσει τη διατροφή του ένα βρέφος και μάλιστα η έναρξη του συστήνεται αμέσως μετά τη γέννηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του βρέφους και τη συνέχιση του παράλληλα με την εισαγωγή των στερεών τροφών μέχρι και το 2ο έτος ζωής του παιδιού.

Σίτιση με τροποποιημένο γάλα

Πολλές νέες μητέρες καταφεύγουν στη λύση του τροποποιημένου γάλατος, αντί του μητρικού θηλασμού. Εάν πρόκειται για τελειόμηνο βρέφος, τότε ξεκινάμε με φόρμουλα Νο1. Οι επιλογές που υπάρχουν πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια και έτσι πια υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ βιολογικού ή μη, αγελαδινού ή κατσικίσιου.

Το μέλι στην Παιδική Διατροφή

Το μέλι, η πρόπολη και ο βασιλικός πολτός στην παιδική διατροφή καθώς και η χρήση των αιθέριων ελαίων, του σπαθόλαδου και της κεραλοιφής στον παιδιατρικό πληθυσμό.