Παιχνίδι στο χιόνι

Τα πρώτα χιόνια έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους στη χώρα μας και κανένας δε μένει ασυγκίνητος. Μικροί και μεγάλοι, αψηφώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν την πρόθεση να παίξουν με το χιόνι. Ας δούμε πόσο ευεργετικό είναι το παιχνίδι στο χιόνι για τα παιδιά μας και ποιοι είναι οι σωστοί χειρισμοί προκειμένου τα παιδιά μας να απολαμβάνουν το χιόνι με ασφάλεια.

Τι καθιστά το παιχνίδι στο χιόνι ευεργετικό

1. Είναι μια ευκαιρία τα παιδιά μας να βρεθούν στον καθαρό αέρα.
2. Παίζουν με φίλους χωρίς τον αναπόφευκτο συγχρωτισμό που επιβάλλουν τα άλλα παιχνίδια.
3. Ανακαλύπτουν το χιόνι ως φυσικό φαινόμενο, γεγονός που οξύνει τη φιλομάθεια τους.
4. Παράλληλα με το χιόνι, εκτίθενται στον ήλιο, γεγονός που αποτελεί την ιδανική ευκαιρία αύξησης των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό.
5. Παίζοντας στο χιόνι είναι πραγματικά χαρούμενα.
6. Αλλάζει η μονοτονία του διαρκούς παιχνιδιού μεσα στο σπίτι κατά τους χειμερινούς μήνες.
7. Μπορούν να φανούν χρήσιμα βοηθώντας τους γονείς να φτυαρίσουν το χιόνι ή σε άλλες εργασίες που θα προκύψουν.
8. Το αφράτο χιόνι είναι πάντα το πιο ασφαλές «παιδικό χαλί» για τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια τους.

Τι πρέπει να προσέξουμε πριν βγει το παιδί μας στο χιόνι

1. Προτιμήστε να ντύσετε το παιδί σας σε επίπεδα: από μέσα επιλέξτε κάτι εφαρμοστό και λεπτό, καλύτερα κάποιο συνθετικό ρούχο που δεν κρατά υγρασία, σε αντίθεση με τα βαμβακερά. Από πάνω φορέστε του μια μάλλινη ή fleece ζιβάγκο μπλούζα, που θα το βοηθήσει να παραμείνει για αρκετή ώρα ζεστό και απ΄έξω μια ολόσωμη αδιάβροχη και αντιανεμική φόρμα ή αντίστοιχα μακρύ μπουφάν με κουκούλα.
2. Ζεστές μάλλινες ή fleece κάλτσες, όχι πιο χοντρές από όσο πρέπει προκειμένου να επιτρέπουν το πόδι να κινείται άνετα μέσα στις μπότες.
3. Μπότες αδιάβροχες και ψηλές με επένδυση εσωτερικά.
4. Γάντια αδιάβροχα με εσωτερική επένδυση.
5. Ζεστό σκούφο που να καλύπτει όλο το κεφάλι, καθώς και τα αυτιά και να δένει κάτω από το πηγούνι.
6. Ζεστό κασκόλ από συνθετικό ύφασμα για να μην απορροφά την υγρασία του χιονιού, που να καλύπτει σωστά τον αυχένα.

7. Εφαρμογή αντιηλιακής κρέμας 15-30’ πριν την έκθεση στον ήλιο, γυαλιά ηλίου και βούτυρο κακάο ή βαζελίνη στα χείλη.
8. Τονίστε τους ότι το χιόνι όσο λαχταριστό και να φαίνεται, δεν επιτρέπεται να το τρώμε, διότι φέρει πάνω επικίνδυνους ρύπους της ατμόσφαιρας.

Από ποια ηλικία και πόση ώρα μπορεί το παιδί μας να μείνει έξω στο χιόνι

Τα βρέφη όπως είναι γνωστό έχουν αυξημένες απώλειες θερμότητας. Για τον λόγο αυτό, το παιχνίδι στο χιόνι επιτρέπεται μόνο σε παιδιά άνω του έτους και αυτό για 10 λεπτά.  

Για τα μεγαλύτερα παιδιά ο ιδανικός χρόνος είναι τα 20-30’ και κατόπιν επιβάλλεται ένα τουλάχιστον 15λεπτο διάλειμμα για να ξεκουραστούν και παράλληλα να ελέγξετε πόσο στεγνά είναι τα ρούχα τους και αν χρειάζονται αλλαγή.

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει υποθερμία

Αν παρατηρήσετε, πως τα μαγουλά του αρχίζουν να κοκκινίζουν, η μύτη του τρέχει και διαμαρτύρεται για παγωμένα δάχτυλα χεριών ή ποδιών, τότε κάνετε μια προειδοποίηση πως σε 10λεπτά το παιχνίδι στο χιόνι τελειώνει.

Αν πάλι δείτε τα χείλη να μελανιάζουν, να πέφτει η ενέργεια του ή η διάθεση για παιχνίδι, είτε να παρουσιάζει δυσκολία στην ομιλία, τότε παίρνετε άμεσα το παιδί σας μέσα και επικοινωνείτε κατευθείαν με τον παιδίατρό σας. Φροντίζετε παράλληλα να το στεγνώσετε καλά και να το τυλίξετε με ζεστά ρούχα, με ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία του αυχένα, του στέρνου και της κεφαλής.

Δεν είναι σωστή η απευθείας έκθεσή του σε πηγή θερμότητας σε περίπτωση υποθερμίας!

Το παιχνίδι στο χιόνι, υπό την σωστή επίβλεψη, μπορεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο θησαυρό του χειμώνα για τα παιδιά μας. Απολαύστε το σωστά!