Η COVID-19 λοίμωξη στον παιδιατρικό πληθυσμό

Ο COVID-19 στα παιδιά.

Μια αναδρομική μελέτη παρατήρησης παιδιών που νόσησαν από COVID19 στις ΗΠΑ δημοσιεύθηκε πρόσφατα και τονίζει τα εξής:
  • Η κλινική εικόνα των παιδιών που νοσούν είναι συνήθως άτυπη, με ποικιλία συμπτωμάτων από ήπια πυρετική κίνηση μέχρι και αναπνευστική δυσχέρεια.
  • Το 23% των παιδιών μπορεί να εμφανίσει μόνο πυρετό, χωρίς αλλά συνοδά συμπτώματα.
  • To 32% των παιδιών που νόσησαν υποβλήθηκαν σε μηχανική υποστήριξη του αναπνευστικού, εισήχθησαν δηλαδή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
  • Το 82% των παιδιών χρειάστηκε νοσηλεία κατά τις 3 πρώτες ημέρες εκδήλωσης των συμπτωμάτων και επιβίωσε.
  • Τα παιδιά (0 έως 18 ετών) αποτελούν το 5% των συνολικών ασθενών.

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕIΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΠΥΡΕΤΟ ΩΣ ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΝΑ ΝΟΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ COVID-19.

Σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της COVID19 λοίμωξης στα παιδιά είναι το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο (Multisystem Inflammatory Syndrom ή MIS), ένα μεταλοιμώδες σύνδρομο παρόμοιο με το Kawasaki το οποίο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ανεπανόρθωτες βλάβες στα αγγεία της καρδιάς.

της Δέσποινας Ξιούφη

Η γαστρεντερίτιδα στην COVID-19 λοίμωξη.

Όλο και περισσότερα δεδομένα ανακύπτουν για την COVID19 λοίμωξη. Στα παιδιά φαίνεται να έχει άτυπη εικόνα ως επί τω πλείστω, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και οι σοβαρές επιπλοκές.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι ειδικοί στην συμπτωματολογία από το πεπτικό. Γαστρεντερίτιδα κυρίως, παγκρεατίτιδα ή και ειλεΐτιδα έχουν επίσης περιγράφει.

Μην αψηφάτε τα ήπια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας λοιπόν και φροντίστε να ενδυναμώσετε στις περιπτώσεις αυτές ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό του παιδιού σας με ζεστά ροφήματα (ρίγανης, μάραθου, χαμομηλιού, τζίντζερ, μελιού), γιαούρτι και ζεστά επιθέματα στην κοιλίτσα.

Μην ξεχνάτε επίσης το κυριότερο: όταν τα παιδιά είναι άρρωστα, δεν τα πιέζουμε για φαγητό! Τα αφήνουμε να ξαναβρούν μόνα τους το ρυθμό τους.

της Δέσποινας Ξιούφη