Η αρθρογραφία της
ιατρού για το
allaboutparents.gr


Παίζοντας στο χιόνι

Τα πρώτα χιόνια έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους στη χώρα μας και κανένας δε μένει ασυγκίνητος. Μικροί και μεγάλοι, αψηφώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν την πρόθεση να παίξουν με το χιόνι...

Milk & Cookie Disease 

Πολλοί γονείς συχνά θα αναρωτιούνται «Γιατί το παιδί μου αρρωσταίνει τόσο συχνά;», ή «Γιατί μέσα σε ένα χρόνο έχει αρρωστήσει τόσες φορές;», είτε «Γιατί ενώ είναι μόλις 5 ετών έχει πάρει τόσα φάρμακα;».

Δυσλιπιδαιμία στα παιδιά

H αυξημένη χοληστερίνη, κοινώς δυσλιπιδαιμία, στα παιδιά αποτελεί έναν υπαρκτό και μάλιστα σημαντικά αυξανόμενο επιβαρυντικό παράγοντα της παιδικής ηλικίας, δεδομένης μάλιστα της παγκόσμιας επιδημίας της παιδικής παχυσαρκίας.

Τροφικές αλλεργίες: πώς συμβάλλει η εισαγωγή στερεών τροφών στην πρόληψή τους

Το 2000 η Αμερικανική Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑP) επικαλούμενη το ανώριμο ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα των βρεφών και μικρών νηπίων  είχε τοποθετηθεί σχετικά με την εισαγωγή στερεών τροφών σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας ως εξής:

  • Εισαγωγή αγελαδινού γάλατος μετά την ηλικία των 12 μηνών
  • Εισαγωγή του αυγού μετά τα 2 έτη
  • Εισαγωγή των ξηρών καρπών και ψαριού μετά τα 3 έτη

Έκτοτε ακολούθησε πληθώρα προοπτικών μελετών και τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών σε όλο τον κόσμο, που είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη αναθεώρηση της αρχικής τοποθέτησης 8 χρόνια αργότερα...

Χρόνια ρινίτιδα στα παιδιά: τι κρύβεται πίσω από μία μυτούλα που τρέχει διαρκώς

Ως ρινίτιδα ορίζεται η φλεγμονή του ρινικού επιθηλίου που χαρακτηρίζεται από δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:

  1. Ρινική καταρροή
  2. Ρινική συμφόρηση
  3. Πταρμοί (φτέρνισμα) ή κνησμός

Υπάρχουν 4 βασικές μορφές ρινίτιδας:

1. Λοιμώδης ρινίτιδα

Είναι οξεία και υποχωρεί σύντομα από μόνης της. Οφείλεται συνηθέστερα σε κάποιον ιό και είναι γνωστή ως κοινό..

Το παιδικό έκζεμα στην COVID19 εποχή

Το έκζεμα ή αλλιώς ατοπικό δέρμα στη βρεφική και παιδική ηλικία είναι μια αρκετά συνήθης κατάσταση και μάλιστα με σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητα των μικρών ασθενών. Πέρα από το προφανές, που είναι ο έντονος ερεθισμός, κνησμός και πόνος στις περιοχές της βλάβης, μπορεί επίσης να προκαλέσει και διαταραχές στον ύπνο ή ακόμα και στη φυσική δραστηριότητα και κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Ο ρόλος των βιταμινών στην παιδική ηλικία

Ιδιαιτέρως του χειμερινούς μήνες, πολλοί γονείς στην προσπάθεια να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τις γνωστές λοιμώξεις του αναπνευστικού, αναζητούν λύσεις σε πολυβιταμίνες και άλλα σκευάσματα που φέρονται ως ενισχυτικά του ανοσοποιητικού. Πόσο χρήσιμα ή ωφέλιμα είναι τέτοιου είδους συμπληρώματα διατροφής όμως;