Σίτιση με τροποποιημένο γάλα


Πολλές νέες μητέρες καταφεύγουν στη λύση του τροποποιημένου γάλατος, αντί του μητρικού θηλασμού. Εάν πρόκειται για τελειόμηνο βρέφος, τότε ξεκινάμε με φόρμουλα Νο1. Οι επιλογές που υπάρχουν πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια και έτσι πια υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ βιολογικού ή μη, αγελαδινού ή κατσικίσιου.



ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΓΑΛΑ

  • Μπιμπερό: Μπορεί να είναι είτε από γυαλί είτε από πλαστικό. Τα πλαστικά μπιμπερό ωστόσο πρέπει να φέρουν την ένδειξη BPA free*. Επιπλέον μπουκάλια με το Νο 7 στο σύμβολο ανακύκλωσης και τυπωμένα τα γράμματα "PC" δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καθό,τι είναι πιθανό να περιέχουν BPA. Μεταχειρισμένα μπουκάλια θολά ή φθαρμένα δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται. Για το λόγο αυτό προτείνεται να υπάρχουν στο σπίτι 4-5 μπουκάλια με τις αντίστοιχες θηλές τους, προκειμένου να υπάρχει πάντοτε κάποιο έτοιμο και καθαρό.
  • Θηλές: Μπορεί να είναι είτε από σιλικόνη είτε από καουτσούκ. Καλό θα ήταν να αλλάζουν συχνά. Εξάλλου το μέγεθός τους πρέπει να αλλάζει καθώς το μωρό μεγαλώνει και οι απαιτήσεις ροής αυξάνουν. Αν η τρύπα στη θηλή είναι μικρή, τότε το μωρό κουράζεται εύκολα και συχνά αποκοιμιέται πριν χορτάσει. Ενώ αντιθέτως, αν η τρύπα είναι μεγαλύτερη του κανονικού η ροή είναι συνεκδοχικά μεγαλύτερη με αποτέλεσμα το μωρό να πνίγεται και να μη υπάρχει έλεγχος στην ποσότητα γάλατος που καταναλώνεται.
  • Βούρτσα καθαρισμού: Ιδανικά έχει δύο κεφαλές, μία μεγάλη και μία μικρότερη. Η πρώτη είναι για να καθαρίζεται το εσωτερικό του μπουκαλιού και η δεύτερη για τον καθαρισμό των θηλών.
  • Αποστειρωτής: Η αποστείρωση συστήνεται μέχρι την ηλικία των 4 μηνών, οπότε και το βρέφος ξεκινά να βάζει στο στόμα του τα χέρια του αλλά και άλλα αντικείμενα συνήθως ανεξέλεγκτα. Η καλή κατανόηση των οδηγιών κάθε συσκευής είναι το πρωταρχικό μέλημα. Αν κάποιος καταφύγει στο βρασμό, θα πρέπει να γνωρίζει καλά πως τα μπιμπερό απαιτούν 10λεπτο βρασμό τουλάχιστον, ενώ οι θηλές βρασμό 3 λεπτών. Με τον συχνό βρασμό βέβαια οι θηλές γίνονται κολλώδεις και στα μπιμπερό δημιουργούνται άλατα. Για την αποφυγή των αλάτων συστήνεται η προσθήκη λεμονιού στο νερό που βράζει και κατόπιν ο καθαρισμός με χοντρό αλάτι Πρέπει πάντοτε να προηγείται καλό πλύσιμο με άφθονο ζεστό νερό και σαπούνι.



Προετοιμασια γαλατοσ
  • Το γάλα σε σκόνη δεν είναι αποστειρωμένο. μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως το E. sakazakii, οι οποίοι σπάνια μεν αλλά είναι σε θέση να προκαλέσουν σοβαρή νόσο ιδιαίτερα στα ελλιποβαρή ή ανοσοκατεσταλμένα νεογνά. Για το λόγο αυτό θα πρέπει το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του γάλατος να μη βρίσκεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 70°C και μετά την παρασκευή του να καταναλώνεται αμέσως είτε να φυλάσσεται στο ψυγείο (5°C).
  • Η μητέρα ή όποιος άλλος έχει αναλάβει την ευθύνη της παρασκευής του γάλατος θα πρέπει προηγουμένως να έχει διαβάσει και κατανοήσει πλήρως τις οδηγίες της εκάστοτε συσκευασίας που αφορούν στην παρασκευή και την αποθήκευση του προϊόντος.
  • Πριν ξεκινήσετε με την παρασκευή του γάλατος θα πρέπει να έχετε πλύνει σχολαστικά τα χέρια σας, τις επιφάνειες που θα χρησιμοποιήσετε και βεβαίως το μπουκάλι και τη θηλή.
  • Προτιμότερο είναι το τρεχούμενο νερό και όχι το εμφιαλωμένο, μιας και το πολλά μεταλλικά νερά μπορεί να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα, τοξικές για τα βρέφη.
  • Πολύ σημαντική είναι η σωστή ποσοστιαία ανάμιξη της σκόνης με την αντίστοιχη ποσότητα νερού. Εάν χρησιμοποιήσετε περισσότερη σκόνη, τότε υπάρχει κίνδυνος δυσκοιλιότητας ή και σοβαρής αφυδάτωσης του βρέφους. Αν από την άλλη χρησιμοποιήσετε λιγότερη σκόνη, στερείται από το παιδί τις απαραίτητες θερμίδες και υπάρχει κίνδυνος χαμηλής πρόσληψης βάρους και υποθρεψίας.
  • Αφού το γάλα ετοιμαστεί, ελέγχετε προσεκτικά τη θερμοκρασία του με το εσωτερικό της παλάμης σας.
  • Εάν το γάλα είναι κρύο, τότε το ζεσταίνουμε με τη μέθοδο bain marie, δηλαδή εμβυθίζοντας το καλά κλεισμένο μπουκάλι μέσα σε σκεύος με ζεστό νερό και ελέγχουμε τακτά.
  • Το γάλα διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου το πολύ για 2 ώρες, ενώ στο ψυγείο για 24 ώρες. Μπορείτε να ζεστάνετε γάλα που βρισκόταν στο ψυγείο, αλλά ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ. Και σε περίπτωση που δεν καταναλωθεί, απορρίπτεται.
  • Σε καμία περίπτωση δεν προσθέτουμε ζάχαρη, μέλι, δημητριακά ή άλλα ροφήματα όπως χαμομήλι, μέσα στο γάλα μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  1. Αντωνιάδου - Κουμάτου Ι, Παναγιωτόπουλος Τ, Αττιλάκος Α, Ξεκαλάκη Α, επιμέλεια. Αγωγή Υγείας Παιδιών και Οικογένειας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αθήνα: Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 2015.


* BPA free σημαίνει ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του η χημική ουσία δισφαινόλη Α, η παρουσία της οποίας έχει απαγορευτεί από το 2011 εξαιτίας της τοξικότητάς της, παρ' ό,τι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή πλήθους αντικειμένων καθημερινής χρήσης.  


της Δέσποινας Ξιούφη